luni, 30 mai 2011

Cronologia dezastrului din Japonia / 12 martie / Peste 1700 de victime / Imaginile unui eveniment incredibil


18.50 – Potrivit agenţiilor de presă, preluate de postul naţional de radio, explozia produsă la reactorul nuclear de la Fukushima, nu reprezintă un accident nuclear major. Incidentul a fost evaluat de Agenţia de securitate nucleară şi industrială japoneză la nivelul patru, dintr-o scară de şapte. Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afara centralei, conform documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Populaţia din jurul reactorului a fost evacuată pe o rază de 20 de kilometri.
16.27 – Agenţia Kyodo informează că peste 300.000 de persoane sunt evacuate din locuinţe în nordul Japoniei, iar numărul acestora ar putea creşte ca urmare a deciziei guvernului de a extinde zona de protecţie din jurul centralei nucleare Fukushima.
15.58 – Agenţia de presă Kyodo informează că numărul persoanelor decedate şi dispărute ar putea ajunge la 1.700.
15.41 – Premierul Japoniei, Naoto Kan, citat de BBC, a declarat că cel puţin 3.000 de persoane au primit ajutor până acum în urma cutremului.Guvernul nipon a mai precizat că cel puţin 1,4 milioane de locuinţe sunt făra apă, iar în jur de trei milioane de case sunt fără energie electrică.Naoto Kan a declarat, într-un mesaj adresat naţiunii, că seismul şi valul tsunami reprezintă “un dezastru naţional fără precedent”. Guvernul nipon a precizat că la carcasa reactorului nu s-au produs pagube şi că radiaţiile au scăzut după explozie.
15.30 – Televiziunea publică din Japonia, NHK, a precizat că un cutremur cu magnitudinea de 6 a lovit Fukushima, sâmbătă, la ora 15.15 (ora României).
15.23 – 10.000 de persoane au fost date dispărute în portul Minamisanriku în urma tsunamiului care a lovit vineri Japonia, informează AFP care citează postul public nipon de televiziune NHK.
15.05 – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că autorităţile japoneze se pregătesc să împartă iod populaţiei aflate în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi.Iodul poate fi folosit pentru a ajuta la protejarea organismului împotriva expunerilor la radiaţii.
Ora 15.00 – Oficiali japonezi din cadrul Agenţiei nipone pentru Siguranţa Nucleară şi Industrială au declarat că nu cred să se fi produs pagube grave la carcasa reactorului I de la centrala nucleară de la Fukushima unde a avut loc o explozie după seismul ce a devastat nord-estul ţării.
14.16 – Purtătorul de cuvânt al guvernului din Japonia, Yukio Edano, citat de BBC, a declarat că presiunea precum şi radiaţiile de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi au început să scadă în urma exploziei de după-amiază.
12.40 – Autorităţile japoneze, citate de televiziunea niponă NHK, spun că echipele de salvare au descoperit peste 300 de cadavre în oraşul Rikuzentakata devastat de tsunami.
12.00 – Un oficial nipon a confirmat că la centrala nucleară de la Fukushima a avut loc o explozie şi că s-au produs scurgeri radioactive la unul dintre reactoare.
10.30 – Potrivit agenţiei de presă Reuters o explozie urmată de un nor de fum au fost semnalate la centrala nucleară Fukushima, în jurul orei locale 15.30.Agenţia de presă AFP semnalează că acoperişul şi pereţii clădirii reactorului unu al centralei nucleare Fukushima s-a prăbuşit.Primul ministru japonez Naoto Kan a ordonat evacuarea zonei din jurul centralei nucleare.De asemenea, Naoto Kan a ordonat ca zona de evacuare să fie extinsă de la 3 – 10 kilometri.Centrala nucleară de la Fukushima, aflată în apropierea epicentrului cutremurului de vineri, a înregistrat avarii la sistemul de răcire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un limbaj adecvat aduce la amintirea celor 7 ani de acasa
Va multumesc